Pressemeddelelse
Den Regionale sundhedsprofil: ” Hvordan har du det? ” for 2017, har spurgt en repræsentativ andel af voksne borgere samtlige kommuner i Regionen (16+ årige) om deres generelle sundhedstilstand. Undersøgelsen er den tredje i rækken af regionale sundhedsprofiler (2010, 2013, 2017). Spørgeskemaundersøgelsen blev sidste forår udsendt til 2500 borgere i Svendborg Kommune, hvoraf 1742 deltog, svarende til 69,7 procent, den højeste svarprocent af de to tidligere undersøgelser. Sundhedsprofilen viser tallene separat for alle kommuner og samlet for regionen til sammenligning.
Understøtter det gode liv
Nye tal viser, at 83,5 procent af borgerne har et vældig godt eller godt selvvurderet helbred. Andelen ligger højere end den samlede andel for hele regionen på 81 procent, og Svendborg udmærker sig ved at have den højeste andel af alle de Syddanske kommuner. Samtidig angiver 78 procent af borgerne, at de har god eller særdeles god livskvalitet. Der ses dog en lille ændring fra 2013, hvor tallet var 80 procent, men overordnet set ligger Svendborg over det samlede regionale niveau, som er 76 procent. Hermed understøtter de nye tal fra sundhedsprofilen, at der i Svendborg er plads til at leve det gode liv.
Fald i antallet af daglige rygere og storrygere
Fra 2013 til 2017 ses der et fald i andelen af daglige rygere, storrygere og dem som starter med at ryge. De nye tal viser, at andelen af daglige rygere er faldet fra 20,6 procent i 2013 til 18 procent i 2017. Andelen af storrygere er faldt fra 10,8 til 8,6 procent, mens andelen af nystartede rygere er faldet fra 45,8 til 45 procent i 2017. Den positive udvikling følger den samlede regionale tendens, men det skal ikke underkendes, at der stadig er en relativ stor del af borgerne som ryger. Undersøgelse viser desuden, at der er en stigende social ulighed i rygning.
Færre som drikker over det anbefalede
Der ses en særlig positiv ændring i andelen af borgere i kommunen som ikke overskrider sundhedsstyrelsen høj- og lav-risikogrænse ved alkoholindtagelse. Andelen som overskrider lav-risikogrænse (7/14 genstande om ugen for kvinder og mænd) er faldet fra 22,5 procent i 2013 til 19,6 procent i 2017, og det samme billede tegner sig for høj-risikogrænse (14/21 genstande om ugen for kvinder og mænd) hvor tallet i 2013 var 9,6 procent og de nye tal er 8,2 procent. Derudover ses et fald i andelen af dem som ”binge-drikker”, altså dem som indtager over fem genstande ved samme lejlighed fra 28,1 procent i 2013 til 24,9 procent i 2017. Selvom det er en meget positiv tendens, så gælder det også for alkoholområdet, at Svendborg kommune i 2017 ligger over det samlede regionale niveau for borgere der overskrider højrisikogrænsen.
Plads til forbedringer
Ved sundhedsprofilen i 2013, blev det særligt fremhævet, at Svendborg Kommune var blandt de Kommuner i Regionen hvor flest spiste frugt hver dag, og færrest havde et usundt kostmønster. Den profil kan vi desværre ikke genkende i den nye undersøgelse, som viser, at andelen der spiser frugt dagligt er faldet fra 62,2 procent i 2013 til 52,6 procent i 2017, hvilket er et markant fald. Derudover viser de nye tal, at andelen af borgere med et usundt kostmønster er forblevet uændret, mens det i regionen er steget til 17,8 procent fra 14,5 i 2010.
Der ses en negativ udvikling i andelen af borgere med stillesiddende fritidsaktiviteter. Dette gør sig også gældende på regions niveau. Der er en stigning i andelen af borgere med overvægt og svær overvægt. Tallene for 2017 viser, at over 50 procent af borgerne er overvægtige og over 16 procent er svært overvægtige.
Andre relevante sundhedstemaer
Sundhedsprofilen dykker ned i mange andre relevante temaer, som er meget nærliggende i forhold til kommunernes arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse. Herunder er eks. mental sundhed og søvn vigtige områder, som kræver nærmere belysning. Der er inden for hver af temaerne i sundhedsprofilen dykket ned i både køns- og aldersforskelle, og generelt for alle område ses en social ulighed i sundhedstilstanden, som gør at ulighed i sundhed fortsat skal sættes højt på dagsordenen.
Langsigtede indsatser
Der ligges op til, at resultaterne fra sundhedsprofilen ikke bruges som en evaluering af de sidste fire års indsats i de enkelte kommuner, idet sundhedsprofilen rent metodisk ikke er særlig velegnet til det formål. Udgangspunktet for sundhedsprofilerne er budskabet om det lange seje træk – hvor at folkesundhedsudfordringer ikke er noget, der løses i fireårige valgperioder, men kræver en langsigtet prioritering og planlægning.
Formanden for Social- og Sundhedsudvalget Hanne Klit udtaler ”at hun er utrolig glad for, at borgerne har en god livskvalitet samt at så stor en andel vurderer deres helbred til at være godt. Hun er derudover glad for den positive udvikling i forhold til vores sundhedsadfærd, særligt på alkohol- og tobaksområdet. Sundhedsprofilen er et godt redskab til den fremadrettede politiske prioritering på sundhedsområdet”.
Den Regionale Sundhedsprofilundersøgelsen offentliggøres officielt den 7. marts 2017.
Læs mere på
https://www.regionsyddanmark.dk/wm507803
Yderligere oplysninger:
Hanne Klit (A), formand for Social- og Sundhedsudvalget Svendborg Kommune, telefon:2488 7075
Grete Skøtt Pedersen, Specialkonsulent, Svendborg Kommune ,telefon: 2939 1547