Pressemeddelelse
Omdannelsen af Klosterplads i Svendborgs bymidte går i 2021 ind i sin sidste fase. Projektet er en del af områdefornyelsen ”Liv i min By”.
I forbindelse med anlægsarbejderne på netop Klosterplads gjorde arkæologerne fra Svendborg Museum i efteråret et større fund af 64 hidtil ukendte grave fra kirkegården, der var tilknyttet klostret, som i middelalderen lå i området. Nu skal byens markante middelalderhistorie gøres synlig for alle. Det med munkeskulpturer, som placeres på det nye trappeanlæg på Klosterplads.
Svendborgs bymidte er centrum for byens markante middelalderhistorie, hvor landets tredjeældste Franciskaner- og Gråbrødrekloster lå placeret. Men hvordan gøres middelalderhistorie tydelig midt i en by, hvor der også skal være plads til togstation, busser og biler?
Det har været udfordringer for områdefornyelsen Liv i min By. En opgave, hvor både kunst, kulturhistorie og arkitektur skulle smelte sammen, for at skabe et nyt og indbydende byrum på Klosterplads, i hjertet af Svendborg.
Giver god mening
Formidling af kulturhistorien på Klosterplads hænger rigtigt fint sammen med intentionerne i områdefornyelsen. Foruden etablering af et nyt byrum på Klosterplads med et smukt og markant trappeanlæg, omfatter det også den igangværende forskønnelse af Frederiksgade. Alt sammen bundet sammen, på en måde, som giver god mening med både fortiden og nutiden, mener Flemming Madsen, udvalgsformand for Teknik- og Erhvervsudvalget og formand for Områdeforum i Liv i Min By.
Vi får med det ny trappeanlæg på Klosterplads og kulturformidlingsprojektet med skulpturer af gråbrødre-munke et område, omdanner trafikrummet til et smukt og anvendeligt byrum. Det er oplagt, at vi inddrager historien, når vi er i gang med at omdanne den gamle plads. Vi har gjort et grundigt forarbejde, brugt smukke, nordiske materialer og allerede nu synes jeg, vi har skabt gode resultater, som jeg glæder mig til bliver færdige i løbet af foråret, siger Flemming Madsen.
Kulturarvsprojektet er skabt i et samarbejde mellem Land+ Landskabsarkitekter, kunstneren Jens Galschiøt, Svendborg Museum og Svendborg Kommune. Jens Galschiøt har med stor begejstring kastet sig ind i opgaven med at skabe et kunst- og kulturarvsprojekt, der formidler den historiske fortælling om gråbrødre-munkenes liv og virke i Svendborg i middelalderen.
Statuer af munke
Tre statuer af munke i naturlig størrelse skal formidle fortællingen om klosterets tidligere beboere. Munkene tiggede, bad, arbejdede og fordybede sig i skriften. Skulpturerne placeres på og omkring det nye trappeanlæg på Klosterplads, for derigennem at ’genbefolke’ pladsen – og fortælle fortids-historien til nutiden.
Jens Galschiøt er kendt i Svendborg, hvor nogle af hans skulpturer står Naturama.
Han siger om det nye projekt:
Kunst- og kulturarvsprojektet, der formidler Svendborgs middelalderhistorie, er en rigtig spændende opgave. Jeg har altid haft en forkærlighed for franciskanerne, som jeg i øvrigt tidligere har arbejdet med i bl.a. Mexico. Derudover vil jeg gene have en skulpturgruppe stående i Svendborg, som jeg kender fra mine tidligere udstillinger i byen.
Fra Svendborg Museum har museumsinspektør Nils Valdersdorf og arkæolog Per Thomsen været med til at sikre de historiske input til kulturarvsprojektet.
Med dette projekt får vi som borgere og besøgende en ny tilgang til byens historie; dels gennem munkeskulpturer og, og dels gennem en mere faktuel formidling af byens gamle kloster. Projektet gør det nemt at mødes og få et blik for historien. Projektet tilbyder på den måde en historisk kontekst, som publikum kan placere sig selv og sin egen viden i og give nye perspektiver på historien, siger Nils Valdersdorf.
Spændende opgave
Arkitekt og projektleder på Liv i min By Helle Baker bekræfter at det er særdeles spændende opgave og tilføjer:
Opgaven har blandt andet bestået i at tilføje nogle ekstra kulturarvsmæssige lag til den trafikerede stationsplads. Det vil forhåbentligt resultere i spændende oplevelser, hvor dem der går igennem området pludselig kan finde mening i, hvorfor der står særlige ”klostersten” midt i det hele. Formidlingen af Klosterplads’ historie er på den måde en mulighed for at få pladsen til at give mening. Munkestræde og Klosterstræde inddrages som del af fortællingen og skaber sammenhæng mellem navn, historie og funktion i byrummet omkring Klosterplads, lyder det fra hende.
FAKTA
Svendborg er en købstad med en middelalderhistorie, som er usynlig for mange, såvel svendborgensere som besøgende. Med områdefornyelsen Liv i min By er der afsat statslige såvel som kommunale midler til at skabe mulighed for ophold, bevægelse og oplevelser og derigennem de bedste betingelser for nyt liv i byens ældste kvarterer, herunder på Klosterplads.Færdiggørelsen af Frederiksgade og Klosterplads er i fuld gang. Det ny trappeanlæg med munkeskulpturerne samt renovering af Klosterstræde forventes at stå færdigt i løbet af maj 2021.
Yderligere infomation:
Flemming Madsen, udvalgsformand for Teknik- og Erhvervsudvalget i Svendborg Kommune, 2163 0949
Helle Baker, udviklingskonsulent, Plan og Udvikling, Svendborg Kommune, 2478 6631
Jens Galschiøt, kunstner, 6618 4058